10 ting du kan gjøre for en grønnere Verden

10 ting du kan gjøre for en grønnere Verden

I dag blir det skumlere og skumlere. Den konstante nyheten om ødeleggelsen av de største skogene våre, kontinuerlig smelting av isfjellene, den globale oppvarmingen med rytme i raskt tempo, haugene og haugene med søppel vi lager daglig og UE gjenvinningsmålene som fremdeles ikke er oppnådd, skulle få oss alle til å skjelve. Men det er ting vi kan gjøre for å redde planeten.

Og ja, de største endringene bør gjøres på statlig, bedriftsnivå og industrielt nivå. Den dramatiske endringen var det da supermarkeder begynte å lade for plastposer og forsynte seg med resirkulerte plastalternativer. Og ølselskaper som begynner å endre sine metoder for bokspakker som Carlsberg og Corona, skal berømmes.

Men vi kan alle hjelpe. Verden tilhører oss. Og all hjelp er nødvendig i dette øyeblikket. Bare det å handle på disse 10 tingene du kan gjøre for en grønnere verden, vil skape en enorm innvirkning i planeten.

Noe rydding

La meg starte med å si at jeg ikke gjør alle disse. Ja, det har jeg ikke. Bør jeg fortsatt skrive et innlegg om det? DEFINITIVT JA

Selvfølgelig ville det være ideelt hvis vi alle kan gjøre de beste alternativene for miljø og natur. Men kan vi det? De fleste av oss kan ikke. Av flere forskjellige grunner er det kanskje ikke opp til oss. Disse kan være relatert til vår livsstil eller til vår økonomiske kapasitet. Bør vi klandres for å gjøre bare halvparten ??

ABSOLUTT IKKE!!!

Vi bør alle bidra til å beskytte vår verden, og det er flott om du kan gjøre mer enn jeg legger ut her. Men tror du å skamme neste person fordi han fortsatt bruker sugerør når han resirkulerer, ikke spiser kjøtt hver dag og kjøper i bulk, er det noe bra?

Dette skal ikke være en alt eller ingenting. Som de fleste balanserte mennesker har vi en tendens til å ikke følge noe for strengt (ellers vil vi alle kunne beholde den fantastiske salaten og grillet mat dietten og ha fantastiske kropper). Men vi er mennesker, vi feiler, vi er feil.

Men ja, våre mål bør være å gjøre dette og gjøre mer for miljøet. Så la oss starte!! Her er 10 ting du kan gjøre for en grønnere verden

1 – Bruk mindre engangsbeholdere

Enten det er vannflasken din eller at kaffekoppen bytter den mot holdbare alternativer. Ja, du kan ta ditt eget krus til din favorittkaffe. Og noen tilbyr til og med rabatter når du gjør det. Så mer økologisk og rimeligere – vinn vinn-situasjon.

nei til plast

Men tenk også på mindre vanlige situasjoner. Har den kinesiske restauranten du elsker alltid deg enorme porsjoner du egentlig ikke kan fullføre, og du ender opp med å be om en boks for å ta med restene ?? Da spiser du dem og kaster nok boksen !! Begynn å ta med dine egne bokser til restaurantene. Ingen skam å være økologisk. Dessuten kan du pakke dine egne rester slik at det ikke er noen østerssaus på toppen av nudlene dine;)

Og hvis du bestiller take-out men spiser det hjemme, er det bare å be restauranten om å ikke sende deg plastbestikk.

Hvordan baker du? Tror du å bruke aluminiumsformene er så mye enklere? Du vasker dem til og med … til de begynner å miste formen, eller den kaken blir over bake, og nå kan du bare ikke skrape ut brenningen. Og det er søppel! Bare invester i noen porselen eller metalliske bakepanner.

2 – Økologisk shopping

Du har sikkert allerede hørt om kjøp i bulk. Ja, det er definitivt det beste alternativet! Bare ta med egne containere og vesker og gjenbruk dem hver gang.

Men jeg har for eksempel ikke noe supermarked som selger i bulk (Ja Norge, det er skammelig !!). Men det er fremdeles ting du kan gjøre.

Velg redusert eller ingen emballasje

Ja, velg å hente grønnsakene dine fra boksen i stedet for å kjøpe de plastpakkede. Kjøp frokostblandingen som bare følger med plasten og ikke plasten og boksen. Og sjekk for å se hvilke pakker som er laget av resirkulerte materialer. Og ta alltid med deg egne poser – helst ikke plastposer.

Kjøp i store mengder

Én stor pakke med pasta sparer mer plast enn to små. Sjekk de viktigste tingene du kan kjøpe til husholdningen din i større mengder. På denne måten vil du ikke bare gå mindre ganger til supermarkedet, men du sparer også på emballasjen (og i lommeboka). Men pass på at du lagrer dem riktig slik at de ikke går dårlig.

Kjøp i store mengder

Kjøpe på nettet

Hva skjer når du kjøper på nettet? Du bruker ikke bilen eller bussen, og du er vanligvis mer samvittighetsfull av hva du kjøper. Ikke bare fordi du har mer tid til å sitte komfortabelt i sofaen din for å evaluere kjøpet, kunne sammenligne forskjellige nettsteder og lese informasjon om produktet, men også få en endelig pris før du står foran en kasserer, slik at du kan ender opp med å ta ting fra kurven din.

Det kan virke litt intuitivt fordi du skulle tro at emballasjen, distribusjonssentrene og transportmidlene som brukes for å få tingene til dørtrinnet ditt vil bruke mer energi enn du bare kjørte til butikken. Gjett igjen. Emballasjen har mindre innvirkning siden vi nå kan resirkulere flere av dem, og hele produksjonen er laget for å være mer effektiv enn at du kjører til butikken. Men ikke ta mitt ord for det – sjekk studiene her og her.

Kjøp brukt

Det er enkelt, å kjøpe ting som brukes, spesielt i lokale butikker, betyr å redusere karbonavtrykket ditt, betyr mindre masseproduksjon av ting og mindre søppel. Så sjekk bruktbutikken før du kjøper din nye vinterjakke, sjekk om den boken du ønsker ikke er tilgjengelig, og kanskje har garasjesalget ved siden av et mer unikt sidebord enn IKEA. Foruten at alle disse er billigere enn nye varer

Kjøp mindre

Trenger du virkelig en annen svart kjole? Jeg vet at det føles flott å kjøpe den søte genseren til vinteren. Men trenger du virkelig det? Ikke bare forurenser du mer, men bruker også mer penger. Vi fabrikkert dette forbrukersamfunnet, og vi tror alle vi trenger å fortsette å bruke pengene vi tjente på ting. Det gjør vi ikke !! Vi må begynne å tenke på livskvaliteten vår og ikke på mengden ting vi eier.

Vi må også tenke på hva vi gjør med menneskene som produserer klærne våre og andre produkter! Hvordan kan en ny kjole koste mindre enn et hjemmelaget måltid? Hvordan utforsker vi mennesker og land, slik at vi kan få nye klær hver måned. Samvittighetsfull tenking gjelder ikke bare miljøet, men også menneskene som omgir oss. Men ikke tenk at du trenger å kjøpe i dyre butikker. Spesielt fordi de fleste av disse også produserer på de samme stedene og bruker de samme menneskene som billigbutikkene … de tjener bare enda mer penger på det. Søk i stedet etter resirkulert og bevisst alternativ.

3 – Unngå bilen din

Prøv mindre alternativer for klimagasser som offentlig transport, turgåing eller sykkel.

alternativ transport

Husk at hvis du kan sykle på jobb, sparer du deg i grunn litt tid fra gymtiden. Vinn vinn!

Hvis disse alternativene er kompliserte av tekniske grunner, kan du prøve å trekke med en medarbeider. Ikke bare er det bedre for miljøet, men også for lommeboka.

4 – Resirkulere

Ja denne er ingen nyheter. Men fortsatt er resirkuleringsstandarder lave rundt om i verden.

mindre søppel

Visste du at et resirkulerbart glass kan ta opptil en million år å bryte ned?

Begynn å gjøre din del og skille søppel! Ja, vi hørte alle konspirasjonsteoriene om at den er falsk, ikke så miljøvennlig osv. … men er det virkelig verdt å ikke gjøre det på grunn av noe som kan være falsk?

Gjenvinningsmetoder er fortsatt forskjellige fra land til land, så sjekk de lokale standardene.

5 – Spis mindre kjøtt & mer lokale produkter

Det er en uunngåelig sannhet !! Vi trenger å konsumere mindre kjøtt.

Nå er jeg ikke vegetarianer, og har heller ikke planer om å være det. Jeg tror på balanse.

vegetarisk vegansk

Dette er sannsynligvis det mest kontroversielle temaet. Forskningen jeg har gjort får meg til å tenke at alle vi blir vegetarianere eller veganer ikke ville føre til å redde planeten. Uansett hva du spiser vil dyr alltid bli drept, og å bytte dyrehold for avlinger vil også føre problemene til økosystemet.

Jeg tror på å være en etisk altetende eller en klimatiker. I valg av bærekraftige, økologiske og lokale dyre- og grønnsaksprodukter. Jeg synes folk bør spise mindre kjøtt, men en mye høyere kvalitet for å støtte etterspørselen etter beitehevet kjøtt. Vi må forbedre forholdene på dyrebedriftene og redusere lidelsen av dyr, men jeg tror fortsatt det er naturlig å ha dyr på kostholdet ditt.

nei til dyreplager

Jeg liker alle bevegelsene “ingen kjøtt mandag”, “vegetarisk september” osv. Men jeg tror på å endre måten du spiser på. Så i stedet for å gjøre dette, hvorfor ikke prøve å endre din vanlige chili til vegetarisk chili. Ikke denne mandagen, men for alltid! Få noen av oppskriftene dine, og endre dem til å bli vegetarianer. På denne måten endrer du måten du spiser på! Også når jeg lager mat tenker “kan jeg gjøre dette uten kjøttet? Kan jeg erstatte det mot sopp, kikerter eller soya?” eller hva du enn ønsker. Prøv forskjellige vegetariske erstatninger og finn favorittene dine.

Å spise lokalt kan ha stor innvirkning ikke bare på naturen, men også på økonomien. Trenger ikke mye forklaring på hvor mye mer miljøpåvirkning det er ved å kjøpe en avokado helt fra Mexico, eller kjøpe eplene fra en liten gård et par km fra byen din. Vi må begynne å tenke på produktene vi kjøper. Neste gang du går til supermarkedet og det er to typer appelsiner, en form hjemme og en annen fra Spania, bare få dem fra landet ditt. Ikke bare vil du forbedre din egen økonomi, men også ikke delta i lange fly- eller lastebilreiser og konservative som er lagt til disse produktene, slik at de kommer seg gjennom reisen. Og sesongens produkter gjør også en forskjell. Midlene til å produsere noe utenfor dets naturlige forhold har tydeligvis mer innvirkning på det.

Dessuten vil det også være bra for lommeboka;)

Men mest av alt skal vi ha informasjonen om miljøbelastningen av alt vi forbruker – hvordan og hvor ble den produsert, betingelsene for produksjonen, transportmidler, opprinnelse og avfallshåndtering av materialene som ble brukt.

information on products
Noen merker startet allerede

6 – Vær energieffektiv

Energisparing er en måte å hjelpe. Så når du er hjemme, begynn å tenke energisk. Her er noen eksempler:

  • Slå lyset ut i rom du ikke er i
  • Koble fra eller slå av apparater som har standby-alternativer (alle de som fremdeles har en ledeskjerm med lys på eller en klokke)
  • Bruk energieffektive lyspærer som LED-lys
  • Juster temperaturen i hjemmet ditt, og sørg for at du slår av eller i det minste senker temperaturen mens du er borte hjemmefra
  • Bruk oppladbare batterier
  • Bytt til fornybare grønnere energivalg

7 – Spar vann

Spar vann

Ferskvannskilder er begrenset. Vi må lagre den og ikke forurense den. Vi må ta mer bevissthetsbeslutninger. Så hvis mammaen din aldri har fortalt deg dette som barn, forteller jeg deg det nå:

  • slå av kranen mens du pusser tennene eller vasker håret
  • ta kortere dusjer
  • ikke fyll opp badekaret hver dag
  • la aldri vannet renne uten grunn.

I mer voksne sammenhenger, unngå å skylle oppvasken hvis du bruker oppvaskmaskinen. Hvis oppvasken er veldig skitten, prøv å la dem suge sammen i minimum vann med såpe. I dag vil en energieffektive vaskemaskin spare mer energi og vann enn håndvask, men hvis du har en gammel, er det kanskje på tide å endre det eller gjøre den skitne jobben selv.

Samme med bilvask. Så mye som du tror du kan spare ved å gjøre det i hagen din, de fleste selskaper ønsker å bruke mindre energi og vann som mulig, slik at de har effektive systemer. Så nyt dagen med en hjemmelaget kaffe i din bærbare reisekrus mens du venter på at maskinene skal vaske bilen.

Pro-tip – Bruk å redde planeten som en god unnskyldning for å dele en dusj med kjærligheten din;)

8 – Nei til papir

I en elektronisk tidsalder som i dag, unngå mest mulig ut av faktisk papir.

  • ikke mer å skrive ut unødvendige papirer
  • ikke flere papirregninger
  • bruk mest mulig ut av notatpapirene. Ikke ta et ikke eller lag en handleliste og kast den ut. Bruk alt papiret
  • ikke ta flere servietter enn du trenger. De fleste av oss har virket og gjort dette – å gå på restaurant og bare ta en haug servietter, og så ikke bruke dem. Hvis du gjorde dette, må du i det minste ta dem med deg og bruke dem hjemme eller ha dem i vesken som vev.
  • bruk datamaskinen/telefonen/nettbrettet ditt mer. I dag har vi alle en eller alle disse. Unngå å bruke papir hvis du bare kan bruke en app eller et program for å beholde alle dataene du trenger. Enten om det er skolens lapper fra klassen eller en enkel handleliste.

9 – Har mindre eller ingen barn

Jeg vet, det kan virke grusomt å spørre om dette, men sannheten er at jordbruksrevolusjonen gjorde at vi kunne brød under gode forhold, og det får oss til å vokse i antall. Det er faktisk veldig lite naturlige kontrollmekanismer for menneskelig befolkningsvekst. Så vi må begynne å tenke på alternativene våre i dag. Føler du deg egentlig ikke tilbøyelig til å få barn? Ikke gjør det. Og neste gang moren din klager over det, si bare at du redder verden.

befolket
Vi er bare for mange

Hvis du vil ha barn, har i det minste ikke 3 eller 4 eller “hvor mange gud sender oss”. Vær ansvarlig. For du kan ikke lide, men barna dine vil …

10 – Gjør deg selv hørt

Det er viktig å redusere vårt personlige karbonavtrykk, men å redde planeten vår og redusere overdreven bruk av naturressurser og kontrollere klimaendringene tar mer enn ett individ. Vi trenger globale løsninger på globale problemer, vi må gjøre vårt land og alle verdens nasjoner til å ta grep og finne felles grunnlag i disse spørsmålene. Vi må presse regjeringer til å iverksette tiltak, uansett hvor små de kan virke.

La regjeringen din, ditt lokale supermarked, dine lokale foreninger vite at du er klar til å handle med dem, for å gjøre en bedre verden.

Her er noen eksempler på statlige handlinger som går langt. Hvis landet ditt ikke har handlet på disse, la dem få vite at de burde følge de gode eksemplene 🙂

  • Norge forbød avskoging – sjekk det her og her
  • Frankrike forbød plastkopper, tallerkener og bestikk – sjekk det her
  • Costa Rica har som mål å ha 60% av landet dekket av skog – sjekk det her
  • Portugal leder an i forbud mot engangsbruk av plast – sjekk det her
  • Bangladesh var det første landet som forbød lette plastposer – sjekk det her
  • Portugal gjorde det obligatorisk å ha et vegansk alternativ i alle offentlige kantiner – sjekk det her
grønn planet

Visste du at du kan beregne ditt økologiske fotavtrykk???

Prøv det her

redd skogen

Planeten tilhører oss alle, og det er vår jobb å bevare den. Vi kan alle hjelpe redde verden. Dette er bare 10 ting å gjøre for en grønnere verden. Vi kan alle gjøre så mye mer.